Dijital Ortamda Gerçekleştirilecek Sınavların Temel İlkeleri

Öğrencilerimizin Dikkatine!

Bildiğiniz üzere Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 bahar dönemi tüm derslerimizin uzaktan eğitim yoluyla verilmesi kararı alınmıştır. Daha önceden final ve bütünleme sınavlarının yüz yüze yapılması planlanmış olmasına rağmen yeni gelişmeler sonucu final ve bütünleme sınavlarının da uzaktan yapılmasına karar verilmiştir.

  • Bu bağlamda öncelikle internet erişiminiz olmadığı durumda bölüm başkanlığınıza bilgi veriniz. Final ve bütünleme sınavları 4 farklı şekilde yapılabilecektir. Hangi yöntemle sınav yapılacağına dersin öğretim üyesi karar verecektir.
  1. Çevrim Dışı Klasik Sınav: Basitçe evet ya da hayır olarak cevaplanamayan, şıkları bulunmayan yazılı soruları ifade eden sınav türüdür. Uzaktan eğitim öğrenme ortamında paylaşılan sınav soruları, öğrenciler tarafından cevaplanıp, ilgili cevap kâğıdı akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında öğretim elemanının belirlediği süre içerisinde, üniversitemiz uzaktan eğitim öğrenme ortamına yüklenir.
  2. Çevrim İçi Test Sınavı: Çoktan seçmeli, kısa yanıtlı ve/veya ayrıntılı yanıtlı olarak hazırlanan sorular, akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında öğretim elemanının belirlediği süre içinde, üniversitemiz uzaktan eğitim öğrenme ortamında akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında çevrimiçi olarak gerçekleştirilir.
  3. Çevrim İçi Sözlü Sınav: Kayıt altına alınmak şartı ile sınav, konferans programları aracılığı ile sözlü şeklinde akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında öğretim elemanının belirlediği tarihte uygulanır.
  4. Proje/Ödev: Ders konuları kapsamında, proje/ödev ile ilgili yapılacaklar açıkça listelenir. Öğrenciler tarafından tamamlanan proje/ödev, akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında öğretim elemanının belirlediği süre içerisinde uzaktan eğitim öğrenme ortamına yüklenir.
  • Sınav programları fakültelerin veya bölümlerin internet sayfasında yayınlanmaktadır. Bu programlara bakarak sınavlarınınız çakışıp çakışmadığını tespit ediniz. Bu noktada sorumluluk size aittir. Sınavlarınızın çakışması durumunda sınav takviminin ilanından itibaren iki gün içerisinde bölüm başkanlığınıza e-posta ile bilgi veriniz. Bölüm başkanlığı gerekli düzenlemeleri yapacaktır.
  • Sınavların başlangıç ve bitiş saatleri ile sınav süreleri moodle sistemi üzerinde dersinizin sınav duyurusunda yapılmaktadır. Lütfen ilgili saat aralıklarında sınava katılınız. Çevrimiçi sınavlarda bitiş saatinden sonra sınava katılmak mümkün değildir. Çevrim dışı klasik ve proje/ödev sınavlarında sınav bitiş saatinden sonra sisteme cevap kâğıdı ve ödev yüklemesi yapılamaz. Lütfen buna dikkat ediniz.
  • Çevrim dışı klasik ve Proje/ödev sınavlarında moodle sistemine yükleyeceğiniz dosyanın boyutu 8 MB’tan büyük olamaz. O nedenle dosyalarınızı klasör halinde sıkıştırmanız ve öyle yüklemeniz önerilmektedir. Eğer fotoğraf yüklenecekse bunları pdf’e dönüştüren programlar yardımıyla boyutlarını küçülterek ve sıkıştırarak yükleyiniz. Ödevlerinizin okunabilirlik ve not verilebilirlik açısından dosya gönderimlerinde “ad_soyad_ogrenci_no.” şeklinde gönderilmesi gerekmektedir. Bu isimlendirme işlemi ödev dosyalarının bilgisayara indirildiğinde karışmamasını sağlayacaktır. Örnek bildirim: odev_no_ad_soyad_ogrenci_no.rar şeklinde ad ve soyad belirterek sıkıştırılmış dosya (.rar ya da .zip) ya da pdf dosyası şeklinde yüklenmelidir.
  • Yüklediğiniz Proje/Ödevlerinizde etik kurallara uymanız gerekmektedir. Bu noktada benzerlik programları ile kontrol yapılmaktadır.
  • Sınav sonuçlarına itirazlarınızı sonuçların ilanından sonra 5 gün içerisinde bölüm başkanlığına e-posta yoluyla yapabilirsiniz.
  • Özellikle Çevrimiçi sınavlarda sınav süresi içerisinde teknik sebeplerle sınava katılamayan veya sınavdan düşen öğrenciler durumlarını ekran görüntüleri ile belgeleyerek dersin öğretim üyesine/elemanına telefon veya e-posta ulaşmaları gerekmektedir. Öğrencilerin bu durumu dersin öğretim üyesi/elemanı tarafından değerlendirilecektir. Çevrim dışı sınavlarda sadece dosya yükleme anında teknik problem yaşanması durumunda dersin öğretim üyesi/elemanı durumu inceleyerek gerekirse dosya yüklemesi için ilave süre verebilir.
  • Sınav esnasında teknik problem yaşamanız durumunda dersin öğretim üyesine/elemanına ve (224)-3003381 nolu Whatsapp hattına hatayı gösteren fotoğraf ya da ekran görüntüsünü gönderiniz.

 

 

27 Mayıs 2020